Art and Heritage Online Database

Search our collections [Advanced Search]

Objects

Viewing Record 2 of 2
Previous Record  
Switch Views: Lightbox | Image List | List

Stockholm City Library

Collection: School of Architecture Collection
Object Type: Architectural Drawing CAD
Artist/Maker: Gallagher, Patrick
Date: 2008
Media/Materials: DVD disc
Awards: RGU Architecture Purchase Award

Description:

Stockholm City Library
The concept
A building that allows the public to come and have a coffee and be part of the world of the Library.
The building is seen as a new building and not an extension. The Asplund Library is a stand-alone building of great Hierarchy which creates a landmark in the city of Stockholm, so the new building should not interrupt this notion. The building shall serve as a library but also become a social gathering location in the city whilst also being part of a knowledge resource for education.

As the building separates into two wings, a public space is created in the centre, framing views onto the Asplund Library and providing links to and beyond the site. The space encourages views within the blocks and social interaction within the space.

Design
The urban blocks are separated by a large open entrance inviting people from the Odengatan. Visitors enter between two large walls which lead to a heavenly light reception atrium. This notion mirrors Asplund’s main entrance, entering a darker psace guided by a large hevenly lit space. The reception is situated at the heart of the new building where visitors can flow freely from the café and learning zones. A large stairway is clearly visible as you enter the reception area which symoblises the beginning of the journey of knowledge.
The building relates to the context of its site clearly. The block along the Odengatan street is very monolithic, reflecting the qualities of the Asplund Building and its streetscape. The rear block along the hillside is in contrast with this form, as the floor plates twist and reach out into the hillside, harmonising with nature.
This allows for a relaxed and pleasant atmosphere as the user and visitor adapt to the microclimate. As the building is in contrast to the monolithic form, the block along the Odengatan sets up a barrier so that a degree of flexibility is allowed without interrupting the consistent themes of Stockholm’s urban context. The block along the hillside is a storey higher to allow views looking onto the site.
Electronic copy of a "wall panel" presentation of work with supporting text and electronic format Drawings.


Object Number: ABDRG2010.550